Aydın bölgesi, 7 milyonu aşan incir ağacı varlığı ile Türkiye'de birinci sırada yer almakta. İncir üreticisi işletmeci Birkan Şen, "Bizler şunu istiyoruz. İncirin katma değerinin daha da artırılması, kalitesinin daha da yükseltilmesi ve pazarlama noktasında taleplerimiz var. Bunlarla ilgili devletimizden incirle ilgili destek özellikle soğuk hava ile alakalıdır. Elektrik giderlerinin süspanse edilmesi. Bizlerin yerli satış noktalarının kurulması. Denizli ve Aydın otobanı üzerinde satış noktalarının gerçekleştirilmesi burada üreticilere yer verilmesi lazım ki biz perakende ürün satabilelim" dedi.

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde incir işletmeciliği yapan Birkan Şen, ilçenin Türkiye'deki en yüksek incir üretimine sahip olmasına dikkat çekti. Şen, incirin katma değerinin artırılması için devletten destek beklediklerini dile getirdi.

İncir üreticisi işletmeci Birkan Şen şunları söyledi:

"Dünyanın ve Aydın'ın incir başkenti Nazilli'deyiz. İncir üretimi Aydın'da ve Türkiye'de en yüksek incire sahip olan ilçesi Nazilli'dir. Yaklaşık 45 Mahallesi'nde incir üretimi yapılmaktadır. Bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen, hava şartlarından ve Akdeniz sineğinden dolayı 2023 Aralık sonu itibarıyla, Nazilli ticaret borsasında 17 bin ton tescil edilmiştir. İncirin geleceği ile ilgili, Aydın ili içerisinde 22 bin ton civarında, ürün yetişmekte. Bu sadece Aydın değil, incirin yetiştiği diğer yerler olarak Kuyucak, Buharkent, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, İncirliova, Ortaklar bunların tamamı 22 ton civarında. Nazilli ilçesi olarak da 17 bin ton civarında incir üretmektedir. Bu da lider konumundadır. Aydın üretim ve ihracatta lider konumudur.

"İNCRİRİN KATMA DEĞERİNİN DAHA DA ARTIRILMASINI İSTİYORUZ. DEVLETİMİZDEN İNCİRLE İLGİLİ DESTEK İSTİYORUZ"

Bizler şunu istiyoruz. İncirin katma değerinin daha da artırılması, kalitesinin daha da yükseltilmesi ve pazarlama noktasında taleplerimiz var. Bunlarla ilgili devletimizden incirle ilgili destek özellikle soğuk hava ile alakalıdır. Elektrik giderlerinin süvbanse edilmesi. Bizlerin yerli satış noktalarının kurulması. Denizli ve Aydın otobanı üzerinde satış noktalarının gerçekleştirilmesi burada üreticilere yer verilmesi lazım ki biz perakende ürün satabilelim. Türkiye'de daha çok ürün satabilecek konumuna gelelim. İncir farklı bir ürün. Kalitesi değişken farklı farklı ürünlerdir.

"İNCİRLERİ SINIFLANDIRARAK DAĞITIMA HAZIR HALE GETİRİYORUZ"

Difriz ve normal diye biz incirleri 2 bölüme ayırırız. Bu elle seçilen kalite ve numaralara ayrılan incirler elle seçiliyor. Bu incirler dağdan geldiği gibi boylamaya ve sınıflandırmaya giriyorlar. Burada ayrılan incirler müşterinin talebine göre ayrılıyor bunlar boy boy sınıf sınıf yıkanıyor. Bunlar kurutuluyor ve paketleniyor. Ve yurt dışına gönderiliyor.

"SAKLAMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Hem üretici ve hem işletmeci olarak bizlerin arzusu şu: İncirin daha çok hak ettiği değerde satılabilmesi için öncelikle saklama koşullarının daha çok iyileştirilmesi, incir sahipleri topladıkları incirleri direkt olarak difrize koyduğunda orada bir kilo kaybına uğramadan, hava şartlarından  etkilenmeden, deformasyona uğramadan daha kaliteli bir şekilde dalından kopmuş gibi biz bunu satan ve pazarlayan kişiler olarak da daha rahat müşteriye sunabilmemiz lazım. Ürün genelde ihraç ürünümüz, Anadolu pazarında daha yüksek şekilde satışlara sağlayabilmemiz için dolap dediğimiz difrizlerde konulması gerekir. Bizim üretcilerden beklentimiz incirin deformasyona uğramaması için seçilip difriz dolaplarında veya soğuk hava depolarında bekletilmesi ve kalitesinin bozulmaması gerekir. Ağustos ayında bile satsanız aynı dalından kopmuş gibi satarsınız."

 

 

Kaynak: anka