UĞUR İSTANBULLU
Artvin Arhavi Boğaziçi Mahallesi'nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından dere yatağında yapılacak çalışmalar kapsamında bölgedeki ağaçların kesileceği iddiası, Arhavi Doğa Koruma Derneği gönüllülerinin tepkisini çekti. Arhavi Doğa Koruma Derneği Gönüllüsü Osman Özşalap "Ortada geçmişten gelen bir olgu var. Yani bir yanlış var ve bu yanlışı tekrar başka bir yanlışla düzeltemeyiz. Burada tekniğe, çevre hukukuna aykırı bir takım durumlar var. Buradaki ağaçların yıkılmasına kimse izin veremez" dedi.
Artvin’in Arhavi İlçesi Boğaziçi Mahallesi'nde Devlet Su İşleri'nin dere yatağında yapacağı çalışmalarda bölgede bulunan ağaçların kesileceği iddiası Arhavi Doğa Koruma Derneği gönüllülerinin tepkisini çekti. Dernek gönüllüleri ve DSİ yetkililer arasında tartışma çıktı. Konu hakkında dernek gönüllüleri açıklama yaptı.
“YAPILMASI GEREKEN ASLİ İŞLER YAPILMIYOR AMA KARAYOLUNDA ARAÇ TRAFİĞİNİ TEHLİKEYE SOKACAK UYGULAMA YAPILIYOR”
Arhavi Doğa Koruma Derneği Gönüllüsü Osman Özşalap şu şekilde konuştu:
“Burada mesele şu: Ortada geçmişten gelen bir olgu var. Yani bir yanlış var ve bu yanlışı tekrar başka bir yanlışla düzeltemeyiz. Burada tekniğe, çevre hukukuna aykırı bir takım durumlar var. Buradaki ağaçların yıkılmasına kimse izin veremez. Belediyemizin buradaki çalışmaya buraya gelen DSİ kontrol mühendisi izin verdiğini söylüyor. Belediyenin burada kendi yaptığı kaldırımlar var, emek harcandı. Burada aynı zamanda istinat duvarı var. Bir tarafta dere ıslahı yapıyorsunuz, bir taraftan da mevcudu yıkıp sel suyunun akışının hızını azaltacak kesiti azaltıyorsunuz, denize çıkışı iyileştirmiyorsunuz. Yapılması gereken asli işler yapılmıyor ama karayolunu araç trafiğini tehlikeye sokacak uygulama yapıyorsunuz. Bu kent yaşamına tamamen aykırıdır ve buna kimse tamam dememesi lazım. Burada yanlış işler yapılıyor ve halkımız bunu istemiyor.”
“BURADA YÜZ YILLIK AĞAÇLARIN KESİLMESİ YANLIŞTIR VE KATLİAMDIR”
Mustafa Genç şunları söyledi:
“Burada yapılan Arhavi deresiyle, deniziyle insanların denize çıkışlarını imkânsız hale getiren bir sistem. Bugün burada kurulan hafriyat yoluyla jandarmayı tehlikeye atmaktadır. Burada her selde jandarma araçlarını yola koyardı çünkü araçları zarar görmemesi için. Bu yolun açılması demek derenin kenarlarının 5 metre daralması demektir ve oradaki köprünün kodu zaten düşüktür. Ve buradan gelecek olan seli bu köprü denize taşımaz. Yapılan proje yanlıştır. Bu kırılan betonlar vatandaşların ödediği parayla yapılmıştır ve köprüde yine vatandaşın ödediği vergilerle yapılmıştır. Kimse Vasfi Kurdoğlu’na ve Arhavi Belediyesi'ne bu projeyi yaptırmaz. Ağaçlarımıza da sahip çıkacağız doğamıza da sahip çıkacağız. Burada yüz yıllık ağaçların kesilmesi yanlıştır ve katliamdır ve Arhavi milleti; doğana, derene, denizine sahip çıkmaz isen yarın öbür gün olabileceklerin sorumlusu olacaksın. Bugün burada birkaç kişinin olması Arhavi için utançtır. Gelin ve Arhavi’nize sahip çıkın.”
"AĞAÇ KESMEK YASALARIMIZCA SUÇTUR"
Avukat Alaattin Yılmaz “Ben yetkili arkadaşı dinledim ve arkadaş projelerini anlattı. Biz de bu projenin yararlı olmayacağını anlattık. Bu projenin Arhavi’ye katkısı olmayacağını ve burada kesilecek olan ağaçların yasalarımızca suçtur ve izin veren merciye de müracaat edeceğim ve engellenmesini sağlamaya çalışacağım. Burada asıl olan ise bu karayolu Arhavi’nin transit yoludur ve tali yol vermek trafik kazalarına davetiye çıkarmaktır" dedi.