Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme için geri sayım sürüyor. 

Düzenlemeye ilişkin takvimin nasıl olacağına yönelik AK Parti'den açıklama geldi. 

Üst düzey bir AK Parti'li yönetici, "EYT düzenlemesi takvimi Meclis'te ocak ayında başlayacak" dedi.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

EYT düzenlemesi ocak ayında ele alınsa bile kapsama giren EYT'liler 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olabilecek. Düzenlemenin ocakta ele alınması bu durumu etkilemeyecek.

BİLGİN: EN KAPSAMLI DÜZENLEMEYİ YAPACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığın bütçe görüşmelerinde EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yapmıştı.

"En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diyen Bakan Bilgin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla dediğim gibi, bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım."

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor.

1999'daki düzenleme öncesi erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü, kadınlarda 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim gününü tamamlayanlar yaşa bakmadan emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999'daki yasa sonrası emeklilik yaşı 58'e kadar yükseldi. 

'YAŞ ŞARTI' TARTIŞMASI

EYT düzenlemesine ilişkin çalışmalar devam ederken son olarak yaş şartı tartışıldı.

Beştepe'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında geçen hafta bir toplantı yapıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldı.

Toplantıda 'EYT'de yaş sınırı düzenlemesine gidilebilir' görüşü çıktı. Buna göre kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündeme geldi. Ancak yaş sınırı gelip gelmeyeceği konusunda net bir karar alınmadı.

Düzenlemeyle ilgili çalışmalara henüz son şekli verilmedi. Çalışmanın tamamlanmasının ardından düzenlemenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılacak.

Milyonları ilgilendiriyor: AKP'nin 'EYT' oyunu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin yaptığı açıklamada, "8 Eylül 1999 öncesi işe girenlerin SGK kayıtlarının kayıp olduğunu" söyledi. Bilgin'e tepki gösteren Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel, "Burada amaçlanan seçime uygun takvim oluşturmak" dedi.

19 Temmuz'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sayıları 5 milyonu bulan EYT’liler için çalışma masası kurduklarını duyurdu. Masada sendika yetkilileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bulunacağını açıklayan Bilgin, daha önce 'yıl sonuna kadar çözeceğiz' diyerek çizdiği son tarihi bu kez 'En geç ocak ayında Meclis'e getireceğiz' diyerek esnetti. Gelinen süreçte Bakan Bilgin, çalışma masası kurulurken EYT mağdurları temsilcilerine yer vermedi.

Son olarak EYT düzenlemesi öncesi SGK kayıtlarının kayıp olduğuna değinen Bakan Bilgin, "8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsıyor. Bu dönemde dijital kayıt sistemi yok. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman bunu paylaşacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bugün yaş şartı olmasaydı, haziran ayına göre kaç kişi emekli olabilirdi? Bir milyon 500 bin-600 bin. Bütün verileri alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

"EYT DÜZENLEMESİ İÇİN MAZARET OLAMAZ"

Bakan Bilgin'in SGK primlerinin kayıtlarda kayıp olmasına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel, "Bu durumu düzeltecek olan kurumun başında olan Bakan Bilgin'in kendisidir. Bu zamana kadar EYT çalışması yapılırken bu aksaklıklar düzeltilmeliydi. EYT düzenlemesi için mazeret olamaz" dedi.

"EYT TAKVİMİNİ SEÇİME UYDURMAK İSTEDİLER"

"Bakan Bilgin, EYT düzenlemesini takvime uyduramadığı için mazeret olarak beyan etti" diyen Tezel, "EYT çalışmalarını etkileyecek kadar bir kayıp eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Çünkü daha önce açıklama yapan bakan, EYT düzenlemesine ilişkin 'her şeyin hazır olduğunu' söyledi. Burada EYT düzenlemesine ilişkin amaçlanan takvimi seçime uygun olarak oluşturmak ve zaman kazanmak" diye konuştu.