SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde serbest veteriner hekim olarak çalışan Altan Gültekin, 2021 yılında kurduğu büyükbaş hayvan besi çiftliğinin mandıralarının çatısına devlet desteği ile Güneş Enerji Sistemi (GES) kurdu. Gültekin, böylece hem elektik enerji giderlerini sıfırladı hem de ek gelir elde etmeye başladı.
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kuran veteriner hekim Altan Gültekin, yurt dışından getirdiği simental cinsi 93 inekle aylık 70 ton süt elde etmeye başladı. Gültekin, TKDK'nin GES hibe desteğiyle 2023'te işletmenin 3 bin metrekare çatısını 360 kilowat gücünde güneş enerji panelleriyle kapladı. Aylık 80 bin lira olan elektrik giderini GES'le sıfıra indirdi, fazla ürettiği enerjiyi de dağıtım şirketine satarak ek gelir elde etmeye başladı.
“BÜTÜN ENERJİ GİDERLERİMİZİ ELEKTRİKLE SAĞLIYORUZ”
Aynı zamanda Süt Üreticileri Birliği Başkanı olan veteriner hekim Altan Gültekin, ilçede 17 yıldır veteriner hekimlik yaptığını belirterek şöyle konuştu:
“2021 yılında IPARD, Avrupa Birliği destekli kurduk. Şu an 93 baş anaç sığırımız var. Geçen sene geldikleri için 93 baş da yavrularımız vardı. Yine ikinci doğumlarımız devam ediyor. Burasını 2023’de GES projesi kurduk, IPARD'tan, o da geçti projemiz. 365 kilovat güneş enerjisi üretmekteyiz. Bu 365 kilovat güneş enerjisini harcadığımız kadarını, kendi kullandığımız kadarını da devlete satmaktayız, projeli olduğu için. IPARD'tan yararlandık. Bu böyle çok güzel oluyor. Hayvanlarımız için de bizim soğutma tanklarımız ısınma olsun bütün enerji giderlerimizi elektrikle sağlıyoruz, yem karma olsun, elektrikle sağlıyoruz. Ayrıca bize bir de ek gelir sağlıyor. Büyük bir karbon salınımı oluyordu, karbon salınımı da bitiyor. Bizim için de bu iyi bir şey, bütün çiftçilerimize bunları öneriyoruz. Burada bizim 30 tane çiftliğimiz var, Sarıkaya İlçesinde IPARD'tan yapılmış. Çoğu arkadaşa da bunları yönlendiriyoruz, bu konuda yardımcı oluyoruz ve hep birlikte hareket ediyoruz. Bizim hem süt birliğimiz var hem kooperatifimiz var. Ne yaparsak, hayvancılık olsun, yem konusunda da diğer arkadaşlarla birlikte organize oluyoruz. Bu da bizim için büyük bir başarı sağlıyor ve ekonomik olarak daha iyi kar etmemizi sağlıyor.”
“80 BİN LİRA ELEKTRİĞİMİZİ KARŞILIYOR, ARTI BİZE DE AYLIK 40 BİN LİRA GİBİ BİR GETİRİ SAĞLIYOR”
İşletme sahibi Altan, GES ile elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasının karlı bir iş olduğuna vurgu yaparak, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Ortalama bizim aylık 80 bin lira gibi bir giderimiz oluyordu. Özellikle de kış aylarında hem sağım hanenin ısınması, soğutma tankları ve çobanların çiftlik evindeki ısınmamızı da elektrikle çoğu şeyimizi elektrikle sağlıyoruz. Su ısıtmamız elektrikli oluyor. 80 bin lira elektriğimizi karşılıyor, artı bize de aylık 40 bin lira gibi bir getiri sağlıyor. Gün uzadıkça bizim GES’ten gelen gelirimiz de artıyor. Veteriner hekimim, bir veteriner hekim arkadaşımız daha var. Bu çiftlikte 6 kişiyiz. 100 hayvana 6 kişi bakıyoruz. Şimdi bu işte de hayvancılık şöyledir, dört tane ayağı var. Birinci ayağı işin başında kendiniz olacaksınız. İkinci ayağı bu hayvancılığı yapabilmek için araziniz olması lazım. Üçüncü ayağı makine ekipman, teknolojiyi en üst seviyede kullanmak lazım. Mesela enerji bunların içinde başında geliyor. Dördüncü ayağı da çok kaliteli hayvanlarınız olacak. Bizim hayvanlarımız Avusturya'dan simental ırk hayvanlarımız, kombine bir ırk. Çok sütçü de değil, çok etki de değil ama kombin hem ete hem süte, biliyorsunuz ülkemizde et ve süt birlikte sıkıntı da oluyor bazen. Onun için bizim bölgemizde ağırlıklı olarak yüzde 99 simental ırkı ön planda.”