Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, yaşanan kuraklık ve ekim alanlarında daralma olması nedeniyle bu yıl ayçiçeği üretiminde ciddi düşüş beklendiğini söyledi. Kırbiç, "Çiftçimiz, bu işi hobi için değil para kazanmak için yapmakta. Eğer bu yıl da fiyatta çiftçilerimizi memnun edecek fiyatlar ve destekler oluşmazsa çiftçilerimiz bu yıl biraz daha ekim alanlarını daraltıp, ülke üretiminde de önümüzdeki yıllarda daha büyük düşüşler yaşanabilir" dedi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bugün yaptığı açıklamada, ülkede genel bir kuraklık olduğunu ve üreticinin geçen yıl ayçiçeğinden istediği kazancı sağlayamadığını belirtti. Kırbiç, İç Anadolu bölgesindeki ayçiçeği üreticisinin geçen yıl yeterli kazanç sağlayamadığı için bu yıl başka ürünler ektiğini kaydetti. Kırbiç, ayçiçeği üreticisinin prim desteğinin artırılarak üretime teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

“VERİM KAYIPLARI OLUŞACAK”

Şafak Kırbiç, şöyle konuştu:

"Bu sene yaşanan kuraklıkla… Aslında kuraklıktan önce bizdeki ekiliş alanlarında daralma var. Bunun sebebi de geçtiğimiz yıl ayçiçeği fiyatları, bizim bölgemizde çok fazla hissedilmedi ama İç Anadolu bölgesinde özellikle fiyatlar çok düşük seviyelerde seyrettiği için bu bölgelerimizde ekim alanlarında daralma oluştu. Çorum bölgesi geçtiğimiz yıl ciddi bir ayçiçeği üretimi yapmıştı. Konya bölgemizde ciddi üretim vardı. Ancak onlar, fiyatların düşük kalmasından dolayı bu yıl ekim alanlarını daralttılar. Ciddi bir şekilde daralma oluştu. Bu da ülke üretiminde ciddi düşüş anlamına gelmekte. Bunun akabinde, kuraklıkla birlikte yüzyılın en sıcak günlerini yaşadık. Ayçiçeği bitkisi de yazlık bir ürün olduğu için gerçekten sıcaklardan çok etkilendi. Bu yüzden de verimde bir kayıp yaşanacaktır. Bizim Edirne bölgemiz erken ekim yaptığı için çok fazla belki etkilenmeyecek ama özellikle Tekirdağ başta olmak üzere Tekirdağ’ın bazı ilçelerinde çok ciddi verim kayıpları oluşacak gibi görünmekte.

"YURT DIŞINDAN İTHAL ETMEK ZORUNDAYIZ"

Yağ fiyatları etkisine o pencereden bakarsak ilk başta şunu söylemek gerekiyor. Yağ fiyatları aslında pahalı değil. Biz hem yağ üreticisi bir kurum olarak hem de çiftçi olarak baktığımızda, 1,5-2 yıl önce yağ fiyatları şu andaki seviyelerin üzerindeydi. Fiyatlar önceki yılların daha altında seyretmekte. Bizim penceremizden baktığımızda büyütülecek bir olay değil. Bir kişinin ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 12 litre. Bunu da aylığa vurduğumuzda bir kişinin bir aylık tüketimi 1 litre yağ. Bunu da günlüğe vurduğumuzda bir kişin günlük 1 TL bile yağ gideri, masrafı yok. Şu anda fiyatı düşen, ülkemizde tek gıda, ayçiçeği yağıdır. Önümüzdeki dönemde yağ fiyatlarının pahalanmasıyla ilgili şu anda kaosa gidecek bir tablo görünmemekte. Ülke ihtiyacının biz yüzde 30-40’ını yurt dışından ithal etmek zorundayız. Bizim üretimimiz ülke tüketimini karşılayamamakta.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DAHA BÜYÜK DÜŞÜŞLER YAŞANABİLİR"

Eğer bu yıl da çiftçilerimizi memnun edecek fiyatlar ve destekler oluşmazsa çiftçilerimiz bu yıl biraz daha ekim alanlarını daraltıp, ülke üretiminde de önümüzdeki yıllarda daha büyük düşüşler yaşanabilir. Geçtiğimiz sene Tarım Bakanlığı’mızın vasıtasıyla tohum dağıtımı, teşviklerle çiftçiler üretime yönlendirildi. Bizim hiç ekilmeyen alanlarımızda ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu güzel, memnun edici bir durumdu ancak çiftçimiz bu işi hobi için değil para kazanmak için yapmakta. Hangi ürün deseninden ne kadar çok para kazanırsa oraya yönelmekte. İç Anadolu bölgesinde şeker pancarı, mısır, nohut, fasulye, mercimek, buğday gibi ürünlere yönelme oldu, bu kazançtan dolayı. Ayçiçeği destekleme rakamının bazı yıllar fiyatın yüzde 30’un üzerinde olduğunu görürüz, ancak şu anda yüzde 6-7 seviyelerinde fiyatın, ayçiçeği primi. Buğday priminin tonda bin TL olduğu yerde ayçiçeği priminin çiftçi açısından beklentisi bunun daha üzerinde olmasıdır. Çünkü son günlerde baktığınızda girdilerde ciddi artışlar var. Kuraklık nedeniyle üreticimizin kazancında düşüş yaşanacak gibi görünmekte."

Kaynak: anka