(GAZİANTEP) - Gaziantep’teki ziraat odaları başkanlarını ağırlayan Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, fıstık üreticisine desteğe hazır olduklarını dile getirerek, “Gelin hep beraber Güneydoğu Birlik’in yeniden kurulması için bir protokol yapalım ve konuyu Ankara’ya taşıyalım. Güneydoğu Birlik yeniden açılsın, fıstıkta taban fiyat belirlensin ve çiftçilerimiz gözü gibi baktığı fıstığı keyifle üretsin” dedi. 

Başkan Yılmaz’ın antep fıstığı üreticilerine yönelik yaptığı açıklamalarının ardından ziraat odaları başkanları Başkan Yılmaz’ı ziyaret etti. Gaziantep İl Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit başkanlığında Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Özer, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Karkamış Odası Başkanı İdris Bozkurt, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, Başkan Yılmaz’la görüşerek çiftçinin yaşadığı sorunları anlattı.

“Taban fiyatı olmayan bir şeyin istikrarı olmaz”

Kent tarımının masaya yatırıldığı ziyarette Başkan Yılmaz, göreve başlamadan önce dile getirdiği gibi çiftçinin mutluluğa ve huzura kavuşması için ne gerekiyorsa yapacaklarının sözünü verdi. 15 yılda yetişen bir fıstık ağacının bugün değersizleştirildiğini aktaran Yılmaz, “Fıstık bu şekilde giderse üretici de sokağa atacak, tüccarlar da artık almayacak. Çünkü istikrar yok. Taban fiyatı olmayan bir şeyin istikrarı olmaz. Güneydoğu Birlik kapatılırken bugünleri görerek itiraz ettik. Geldiğimiz noktada maalesef biz haklı çıktık” diye konuştu. 

Belediyelerin fıstık alımının çözüm olmadığını, üreticiye bir fayda sağlamayacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, Gaziantep’teki tüm ziraat odalarının Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Güneydoğu Birlik), Tekel’in yeniden açılması ve Antepfıstığı Lisanslı Depo kurulması için çağrıda bulunmalarını istedi. Antep Büyükşehir ve Şahinbey Belediyesi’ne de fıstık alımı konusunda çağrısını yineleyen Başkan Yılmaz, ortak imzalanacak bir protokol ile konuyu Tarım Bakanlığı’na taşıyacağının sözünü verdi.

Kapatılan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Tekel Fabrikası’nın kent tarımı bitirmeye yönelik gelişmeler olduğunu kaydeden Yılmaz, bu işletmelerin yeniden açılmasını gerektiğini belirtti. Yılmaz, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Kaderine terk edilen çiftçimize sahip çıkmamız gerekiyor”

“Kaderine terk edilen çiftçimize sahip çıkmamız, önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Pandemi sürecinde önemini çok iyi anladık ancak gelinen noktada bunları görmezden gelenlerle karşı karşıyayız. Çiftçilerimizin ürettiği her şeyleri onların göz bebeği. Ama göz bebeklerine sahip çıkılmıyor. Değeri verilmiyor. Yarın çok geç olmadan bugün hemen bu soruna eğilip, çözüme kavuşturulması gerekiyor. Biz Şehitkamil Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanında olacağımızın sözünü verdik ve yanlarındayız.”

Üreticiden antepfıstığı alımı yapan Büyükşehir ve Şahinbey Belediyeleri’ne bir kez daha seslenen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bugünü kurtarmakla bu iş çözüme kavuşamayacak”

“Bu yıl 500 bin ton rekolte açıklandı. Belediyeler de bunun hepsini alamaz. Bugünü kurtarmakla bu iş çözüme kavuşamayacak. Geçmişte somut örneği de var. Gelin hep beraber Güneydoğu Birlik’in yeniden kurulması için bir protokol yapalım ve konuyu Ankara’ya taşıyalım. Güneydoğu Birlik, yeniden açılsın, fıstıkta taban fiyat belirlensin ve çiftçilerimiz gözü gibi baktığı fıstığı keyifle üretsin.”

 


Kaynak: anka