Aydın Nazillili pamuk üreticisi eski Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, "Rüzgarın önünde savrulan bir yaprak gibiyiz. Mısıra mı gideceğiz pamuğa mı gideceğiz, buğdaya mı gideceğiz? Sezon sonunda 2024 senesinin hazırlıklarını yapabilecek miyiz bilmiyorum. Şunu söylüyorum Allah çiftçiyi korusun. Bunların önleminin alınması lazım" dedi. Bir başka üretici Ramazan Göğebakan, "40 senedir pamuk ektim artık bundan sonra böyle giderse ekmeyi düşünmüyorum. Girdi maliyetlerimiz şu anda 2-3 katına çıktı. Mazot 16-17 liraydı geçen sene. Bu sene 40 liraya dayandı. Bizler bu işin içinden zor çıkarız" diye konuştu.
Aydın Nazilli'de pamuk eken çiftçi artan maliyetlerden şikayetçi. Önceki dönem Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanlığı yapan Mesut Yörükoğlu şunları söyledi:
“Şu anda aktif tarımla uğraşan birisiyim. Nazilli'de 3 çeşit ürünle iştigal ediyorum. Bu dönem buğdayım vardı. Mısır vardı. Şimdi de pamuğum var. Bilindiği üzere buğday da çok bir zor dönem geçirdik. Geçen seneyi bulmayan taban fiyatta bir alım yapıldı. Bu alım yapılan fiyat bizleri doyurmadı. Sırasıyla mısır geldi. Geçtiğimiz sene 5 bin 300 liraya sattığımız mısırı devlet 6 bin lira bir taban uygulamasıyla alım yaptı. Bugün Toprak Mahsulleri Ofisi Aydın'da Nazilli'den bu mısırı toplayıp, hasat edip Aydın'a götürdüğünüzde, bunun nakliyesi var masrafı var. 5 bin liranın altına düşüyor. Yine de Allah razı olsun diyelim tüccardan, bizleri mağdur etmedi. Ofise göre bizlerden 5 bin 300 lira ile 5 bin 500 lira arasında mısır aldı. Bu bölgenin şimdi son oyununa geldik. Bugün her şeyimiz olan pamuktayız. Pamuk hasatına 10- 15 gün süre kaldı. İlaçlar atıldı. Pamukta durum çok vahim. Pandeminin son üretim yılında 2020- 2021 yılında 25 lira ile bizler sezon kapattık. 2021-2022 yılına girerken çiftçi çok umutluydu çok hevesliydi. Çok para kazanacağız dedik ekime başladık. 24 lira ile kapattığımız sezonu 15 lira ile açtık. Bir ara 18-20 liraya kadar çıktı. Sonra tekrar geriye geldi. 2022- 2023 sonunda da şu anda görünen rakam 18-19 lira civarında gözüküyor borsanın karşılığı.
"BU FİYATLARA ÇİFTÇİ BATAR"
Bu ne demek bizim batışımız demek. Bizler mazot 5 lirayken gübrenin torbası 70-80 lirayken 24 liraya sattığımız pamuğu, bugün mazot 40 lira iken gübrenin torbası en azı minimumu 500 lira olan bin 200 liraya kadar giden çeşit çeşit seyirdeyiz. Bununla ilgili bir çizelge hazırladım. Bunun içinde icar parası yok elektrikli gibi sulama parası yok. Sermaye benim kendi sermayem. Kullandığım Ziraat Bankası'ndan işletme kredim var. Tohum ve ilaç toplamda bir dekarın maliyeti bin 100 lira. Ekim yani pamuğun ekilmesi mibzerle yaptırıyoruz. Dekarını 100 liraya yaptırıyoruz. Alt gübre 20 kilogram kullandım 200 lira. Üst gübre 50 kiloya 400 lira, toplama maliyeti makine ile hasadın bin 200 lira. Mazotun dekarda harcama maliyeti 900 lira, sulama 100 lira işçilikle 1000 TL olmak üzere, 5 bin lira yapıyor. Bugün bu koşullarda siz 5 bin liralık rakamda 500 kilogram ürün alırsanız bunun bir kilogram pamuğun maliyeti 10 lira yapmıyor. 10 lira masraf 15 liraya satın. 5 liralık rakam beni nereye götürür? Biz seneye nereye gideceğimizi bilemiyoruz.
ÇİFTÇİ NE YAPACAĞINI BİLMİYOR
Rüzgarın önünde savrulan bir yaprak gibiyiz. Mısıra mı gideceğiz pamuğa mı gideceğiz, buğdaya mı gideceğiz? Sezon sonunda 2024 senesinin hazırlıklarını yapabilecek miyiz bilmiyorum. Şunu söylüyorum Allah çiftçiyi korusun. Bunların önleminin alınması lazım. Ekmezsem bütün yatırımlarım var. Traktörlerim var, ekipmanlarım var yatırımlarım hepsi bu yönde. Tarlam var bunu ekmek zorundayım. Geçimimi bununla sağlamak zorundayım. Bu hükümetin bu iktidarların yapması gereken şey çiftçinin önünü açmak, çiftçiye hazır ortam hazırlamak. Pamuktaki maliyet artı yaşam standardı. Ben bunları konuşurken 15 liralık 16 liralık mazot üzerinden konuştum. 40 liralık mazot bin 200 lira gübreyi koyduğunuzda bunlar iki katına çıkar. Gelen sezon için müthiş bir artış var. Şu yapılabilir: Çiftçinin maliyeti icadıyla mazotu ile elektriği ile kullandığı sermaye ile bunlara bir taban maliyet çıkarmak lazım. Onun üzerine hedef maliyet koymak lazım. Bugün pamuğun o kadar artı değeri var ki, pasatından ecza pamuğu elde edilir. Çekirdeğinden küspe ve pamuk yağı elde edilir. Bu ikisinin getirdiği artılar vardır. O kadar çok sektörde iş alanı yaratır ki bu pamuk. Bunun ekilmemesi demek bu dişlilerin kırılması, halkanın yok olması demek. Ramazan bey için yaptığım hesapta dekarda 800 dekar yerde böldüğümüzde dekarda 31 litre mazot yapıyor. Bu da dekarda bin 200 bin 300 lira para yapıyor. Artık traktörle mazot almaya gittiğimizde 6 bin 500-7 bin lira kadar alıyor. Pandemi döneminde Nazilli'de ovasında 21 bin dönüm pamuk ekiliydi. Geçen sene rakam 18 bin'e düştü. Bu sene ise 13 bin 500 dönüm pamuk ekili olduğu biliniyor. Önümüzdeki sezon ise bu rakamların yarı yarıya olup olmayacağından şüpheliyiz."
"BU FİYATLARLA BEN PAMUK EKEMEM"
Pamuk üreticisi Ramazan Göğebakan ise şöyle konuştu:
“40 senedir pamuk üretiminde bulunuyorum. Hiçbir dönemde bu seneki kadar hiç böyle olmadı. Büyük zarar içerisindeyiz. İcarcı ve ortakçı arkadaşlarının işleri daha zor. Ben kendi arazimi ektiğim halde para kazanmıyorum. Benim 800 dekar arazim var. Ben bu 800 dekarda yaptığım masraf şu anda 2 milyonu bulmuştur. Şu anda dekarda 400 kilogram pamuk bekliyorum. Şu anda borsada 17-18 lira gösteriyor. Bu fiyatlar çıkarsa para kazanamam, seneye ekmeği düşünmüyorum. 40 senedir pamuk ektim artık bundan sonra böyle giderse ekmeyi düşünmüyorum. Girdi maliyetlerimiz şu anda 2-3 katına çıktı. Mazot 16-17 liraydı geçen sene. Bu sene 40 liraya dayandı. Bizler bu işin içinden zor çıkarız. Gübre öylesine ilaç çok pahalı. İlaçlamak için kullandığımız bir tanker 2 bin lirayı buluyor. İlaçlar çok pahalı. Bu işin içinde nasıl çıkacağız bilmiyorum. 18-19 lira ile bu iş olmaz. Ben pamuk ekmeyi düşünmüyorum. Bu kadar pamuğu bir kısmına elektrikli, bir kısmını da mazotla suluyorum. Şu anda elektrik paralarımız gelmedi ama 25 ton mazotla sulama yaptım sulama maliyeti olarak. Elektrikte geçen sene 8 bin lira ödemiştim. Genelde kendim çalışıyorum bazen iki kişi götürüyorum. Bir günlük işe gittiğinde işçinin yevmiyesi 500 lira. Otlarını yolduruyorsun ot ilacı atıyorsun bunların hepsi bir para.”