Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birçok marka ve restoranı inceledi. Uzadıkça uzuyor, listenin sonu gelmiyor. Salça, çay, baharat... Vicdansızlar hemen her gıdaya hile katıyor. Tüketici için korkutan kısmı ise gerçek ürünü ayırt etmesi çok zor.

Milyonlarca mükellef e-Defter sistemine dahil oluyor Milyonlarca mükellef e-Defter sistemine dahil oluyor

Uzmanlar, salça, çay ve baharat gibi ürünlerde kullanılan tehlikeli boyalar hakkında konuştu.

Dr. Aysun Sağlam, "Üretim aşamasında farklı şekillerde yani ürettiği gıdanın türüne, içeriğine üretim prosesine göre farklı aşamalarda boyayı katarak gıdayı bize satabiliyorlar. Aslında gıdada boya kullanımının serbest olduğu yerler var ama hileciler kullanılmaması gereken gıdalara tekstil boyaları ve farklı endüstrilerde kullanılan boyalar gibi kullanılmaması gereken boyalar katarak gıdayı daha güzel göstermeye çalışıyorlar." dedi.

Bu tehlikeli oyunu anlamanın mümkün olmadığını dile getiren Dr. Sağlam, "Gıda hilekarları hiçbir zaman gözümüzle, dilimizle veya koklayarak ayırt edebileceğimiz hileler yapmıyor. Anlama ihtimalimiz yok." diyerek açıklamasını tamamladı.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakoğlu ise bu tür maddelerin kanser riski taşıdığını vurgulayarak, "Bu tür boyaların içerisinde kurşun, alüminyum, cıva gibi ağır metaller var. Ağır metaller kanser riskini arttırır, hafıza problemlerine sebep olur ve deride döküntülere egzamalara sebep olur." dedi.

Sahtekarlar çaya, salçaya, pul bibere ve toz bibere gıda boyalarını ekliyorlar. Kalitesiz ürünün albenisini artırarak halkı bu yöntemle kandırmaya çalışıyorlar.

Toz biberde ve çayda toz halinde bir boya kullanılırken salçada ise jel halinde kırmızı bir boya kullanılıyor.

Bazı sahtekarlar hileleri için bu boyaların maliyetini fazla buluyor. Sırf maliyeti daha da düşürmek için tekstilde ve oyuncaklarda kullanılan kimyasal maddeleri, kimyasal boyaları tercih ediyorlar ve sağlığımızla oynuyorlar.

Son olarak Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk ise, "Mide bağırsak sisteminde de birikim yaparak bağırsakların iç yapısını bozabilir. Buna bağlı emilim bozuklukları, ishal ve hatta ülser dediğimiz yaralara sebep olabilir." ifadelerine yer verdi.

BAKANLIK LİSTEYİ GÜNCELLEDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürecek gıda satışı yapan ya da gıdada taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen üreticilerin ifşasına devam ediyor. Bakanlığın yayınladığı listede yer alan ürünler 'pes' dedirtti. Zeytinyağında boya, bonbon şekerde ilaç etken maddesi çıktı.

ZEYTİNYAĞINDA BOYA, POŞET ÇAYDA İLAÇ!

ZEYTİNYAĞINDA BOYA, POŞET ÇAYDA İLAÇ!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep'te faaliyet yürüten zeytinyağı firmasının ürünlerinde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya ve Kocaeli ile İstanbul merkezli 2 firmanın ürettiği bonbon şeker ve poşet çayda ilaç etken maddesine rastlandığını ilan etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimleri sonucunda ortaya çıkan uygunsuzlukları, bakanlığın web sitesinde yer alan 'Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemi'nde ilan ediyor. 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8'inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmaların adı, ürün adı, markası, parti ve seri numarası burada paylaşılıyor. Sitede 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' bölümünde; merkezi Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunan 'Eymen Heco' firmasının 'Hairat Halep Zeytinyağı' ürününde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildiği belirtildi.

Yine Kocaeli'nin Derince ilçesindeki 'Peril Gıda Alkolsüz Fonksiyonel İçecekler' şirketinin glisengli bonbon şeker ürününde ve İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki 'Nur Baharat' firmasının ürettiği poşet çayda ilaç etken maddesi tespit edildiği belirtildi.

İŞTE O LİSTEDEN ÖRNEKLER!

İŞTE O LİSTEDEN ÖRNEKLER!

  • Peril Gıda Alkolsüz Fonksiyonel İçecekler İmalat Sanayi Ticaret Limited Şirketi / Kocaeli: Ginsengli bonbon şekerde ilaç etken maddesi.
  • Nur Baharat-İrfan Demir/İstanbul-Skinny Tea: Çayda ilaç etken maddesi.
  • Eymen Heco-99615423144/Gaziantep: Hairat Halep Zeytinyağı’nda gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti.
  • Saf Naturel Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi / Ankara: Süzme çiçek balında taklit veya tağşiş.
Editör: Alpaslan CAN