İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmirlilerin doğa ve ormanlarla bütünleşeceği “Yaşayan Parklar” oluşturma hedefiyle kurulan Güzelbahçe Olivelo Yaşayan Parkı, artık Kaçeli koyunlarına ev sahipliği yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, nesli tükenme tehlikesi altındaki Kaçeli koyunlarını Çeşme’den Olivelo’ya taşıdı.  Parka gelen vatandaşlar, bu sayede İzmir'in önemli miraslarından Kaçeli koyunlarını yakından tanıma şansına kavuşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzDoğa, sadece İzmir’e ait olan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kaçeli koyunlarını Çeşme’den Güzelbahçe Olivelo Yaşayan Parkı’na taşıdı. Yapılan çalışma sayesinde parkın ziyaretçileri İzmir’e özgü bu hayvan ırkını kendi doğasında görme ve tanıma imkânına kavuşacak. Başta çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlar Olivelo Yaşayan Park’ta yaşayacak Kaçeli koyunları ile tanışabilecek. Ayrıca, Kaçeli koyunları hakkında Olivelo Yaşayan Parkı’nda bilgilendirici eğitimler de verilecek.

Bugün tüm dünyada 409 safkan Kaçeli koyunu kaldığı tahmin ediliyor. Geçen aylarda bu çok nadir koyunların 26’sı, doğal bir mera alanı olan 570 dönümlük Olivelo Yaşayan Parkı’nda koruma altına alınmıştı. Koruma çalışmalarıyla Olivelo’daki Kaçeli koyunlarının sayısını artırmak hedefleniyor.

YARIMADA DA ÇOK YAYGINDI

Az su tüketen ve maki bitkileriyle de beslenebilen İzmir’e özgü Kaçeli koyunları bir zamanlar Çeşme başta olmak üzere tüm İzmir yarımadasında çok yaygındı. Bölgede turizmin gelişmesiyle bu ırkın üretimi durdu ve Kaçeliler tamamen yok olma noktasına geldi. Proje sayesinde sadece İzmir’de bulunan bu nadir ırkın nesli de kurtarılmış olacak.

Koyunları kurtarma çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İzDoğa ortaklığıyla yürütülüyor.

KAÇELİ KOYUNU, EN ESKİ VE DAYANIKLI IRKLARDAN BİRİ

Meradan yüksek verim alan bir koyun ırkı olduğu için ekosistemi düzenleyen Kaçeli koyunu, özel bakım gerektirmeyen ve tüm mevsim şartlarında yaşayabilen en eski koyun ırklarından. Kaçeli koyunu yüzlerce yıldır İzmir'in deniz gören tüm dağ ve yaylalarında bakılan, üretilen ve ticareti yapılan bir tür olarak biliniyor. Ayrıca yüksek yapağı kalitesine sahip Kaçeli koyunu, iklim koşullarına adaptasyonu yüksek ve aynı zamanda hastalıklara da dayanıklı.

Çeşme Belediyesi Meclis Üyesi, Çeşme Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucusu ve Başkanı Kazım Beyaz'ın verdiği mücadele sonucu, Türkiye’de safkan 52 Kaçeli koyunu kaldığı biliniyor. İlerleyen zamanlarda Kaçeli koyunlarını yetiştirmek isteyen çiftçilere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından koyun dağıtılması amaçlanıyor.

Kaynak: anka