(İSTANBUL)- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(İSMMMO) Başkanı Erol Demirel, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmaması gerektiğini belirterek “Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması halinde bu işlemin küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için ek yük, zaman ve kaynak açısından verimsiz olacaktır. Bu durumun küçük işletmelerde ciddi derecede faaliyetlerini sürdürme zorluğu yaratabileceği gibi ülkemiz ekonomisi de bundan zarar görebilecektir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’ndaki yetkisini kullanmış ve 2024 birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmamıştı. Geçici vergi beyannamelerinin 2. dönemine ilişkin beyanname verilmesi için çok az bir süre kalırken, İSMMMO birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesini gerektiren nedenlerin bugün daha da arttığını savundu. İSMMMO, Oda ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından birçok kez geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin yapılmasının sakıncalarının ifade edildiğini, ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bugüne kadar bir açıklama yapılmadığına dikkat çekildi.

İSMMMO Başkanı Erol Demirel, mevzuattaki belirsiz kalan alanlar nedeniyle ve üç aylık sürelerde yapılacak düzeltme işlemlerinin enflasyon açısından mali tablolara olan etkisinin de sınırlı olacağını belirtti. Bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtların yeterli olmadığını, başta stoklar olmak üzere bütün varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerektiğini belirten Erol Demirel, “Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılması halinde bu işlemin küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için ek yük, zaman ve kaynak açısından verimsiz olacaktır” dedi.

‘Ülke ekonomisi zarar görebilir’

Geçici verginin yaklaşık 20 yıllık uygulamasında, Gelir İdaresi’nin gelir tablosunun düzenlemesini yeterli gördüğünü, bilanço çıkarılmasını istemediğini anımsatan Erol Demirel, “Parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltme farklarının vergiye konu olması sebebiyle, çoğunlukla yabancı kaynak kullanarak faaliyetlerini yürütebilen küçük ölçekli işletmeler için gerçekleşmemiş olan karlar üzerinden vergi hesaplanacak olup, bu nedenle gayri faal işletmeler bile enflasyondan kaynaklı vergi ödemek zorunda kalabilecektir. Bu durumun küçük işletmelerde ciddi derecede faaliyetlerini sürdürme zorluğu yaratabileceği gibi ülkemiz ekonomisi de bundan zarar görebilecektir”

‘Uygulamada belirsizlikler bulunuyor’

2023 dönemine ait enflasyon düzeltmesinin, 2024 dönemine olan olası vergi etkisinin henüz değerlendirilemediğini vurgulayan Erol Demirel, uygulamada önemli belirsizliklerin olduğunu, beklenen açıklamaların henüz yapılmadığı bir ortamda geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasının sağlıklı sonuçlar doğurmayacağına da dikkat çekti.

Devlet güvencesinde dönüşüm hızlanıyor... Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm Devlet güvencesinde dönüşüm hızlanıyor... Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm

 

Kaynak: anka