(ANKARA) - Kızıldeniz’de Yunanistan’a ait petrol tankerine saldıran Husiler, saldırının ardından çıkan yangına destek ekiplerinin müdahale etmesine izin verdi. İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği yaptığı açıklamada, Yemen'deki İran'a bağlı Husilerin, Kızıldeniz'de hasar gören bir ham petrol tankerine römorkör ve kurtarma gemilerinin ulaştırılmasına izin vereceğini söyledi. Yemen'in Husi sözcüsü Muhammed Abdulselam da petrol tankerlerine müdahale ekiplerinin ulaştırılmasına izin vereceklerini ifade etti.

Geçen hafta Yunanistan'a ait bir gemiye saldırmalarının ardından Husiler, kurtarma gemilerinin ve römorkörlerin Kızıldeniz'e ulaşmasına izin verdi. Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef alan Yemen'deki Husi örgütü, geçen hafta Sounion adlı bir petrol tankerini vurması sonucunda yangın çıktı. Yanan tankerden Kızıldeniz sularına sızma ihtimali olan 150 bin ton ham petrol dünyada endişelere neden oldu. İran'ın New York'taki BM Temsilciliği, yaptığı açıklamada, "Birçok ülke, Ensarullah'a (Husiler) ulaşarak, römorkörlerin ve kurtarma gemilerinin olay bölgesine girmesi için geçici bir ateşkes talebinde bulundu" dedi.

Husilerin vurduğu petrol tankeri ile ilgili konuşma yapan Yemen'in Husi sözcüsü Muhammed Abdulselam, petrol tankerlerine müdahale ekiplerinin ulaştırılmasına izin vereceklerini söyledi. Abdulselam, yaptığı açıklamada, iznin geçici olmadığını ve örgütün birkaç uluslararası tarafın grupla iletişime geçmesinin ardından petrol tankeri Sounion'un çekilmesine izin vermeyi kabul ettiğini söyledi.

"Olası bir sızıntı, bölgenin deniz ortamı için feci sonuçlara yol açabilir"

Cibuti Limanlar ve Serbest Bölgeler yetkilileri, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Sounion tankerinin içerisinde 150 bin ton veya 1 milyon varil civarı ham petrol taşıdığını ve bölgenin biyolojik çeşitliliği için çevresel bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Yetkililer, petrol sızıntıları ihtimalleri hakkında, "Olası bir sızıntı, bölgenin deniz ortamı için feci sonuçlara yol açabilir" dedi.

AB'nin tehditle mücadele görev gücü, 1 milyon varil ham petrol taşıyan Yunan gemisindeki durumun kötüleşmesinin "bölgenin biyolojik çeşitliliği üzerinde potansiyel olarak yıkıcı etkileri olan ciddi bir ekolojik felakete yol açabileceği" uyarısında bulundu. Petrol sızıntısı ihtimali ise hâlâ devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ''Bu bir korsanlıktır''

Yapılan saldırılar üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

''Amerika Birleşik Devletleri, Husiler tarafından sivil kargo gemilerine yapılan pervasız ve ayrım gözetmeyen saldırıları kınıyor. Husiler bir terör örgütü gibi davranıyorlar; sivillere, sivil nakliye araçlarına ve masum denizcilere saldırıyorlar ve beş farklı ülkeden 25 kişiden oluşan Galaxy Leader mürettebatını tutuklamaya devam ediyorlar. Bu korsanlıktır. ABD, Kızıldeniz'de çatışma istemediğini çok net bir şekilde belirtti.''

 

Kaynak: anka