Elazığlı taksici esnafı, artan akaryakıt fiyatları ve yüksek maliyetlerden yakındı. Taksici Deniz Coşkun, "Sorunlarımız çok yüksek. Vergiler, sigortalar. Mesela geçen sene 4 bin liraya yaptığım sigorta şimdi 13 bin lira. Taksimetrelerimize de zam geldi ama küçük zam geldi. Zam gelse de bir şey ifade etmiyor zaten. İfade etmediği gibi 2-3 ay sonra yine verdikleri zam ele ayağa düşecek. Şimdi bir yemek yiyemiyoruz, bir yerde oturup bir çay içemiyoruz" dedi.

Akaryakıta yapılan zamlara tepki gösteren Elazığlı taksiciler, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını ifade ederek, "Biz şu an bu tarifenin daha üstünde bir tarife istiyor değiliz şu an ama artık ülkenin ekonomik durumu pek iyi değil. Her şeye günden güne zam geliyor. Tabi en başta etkilenen esnaflardan biri de biz oluyoruz. Yani ne bileyim asgari ücret 2 katına çıktı ama ona da yetersiz çünkü sürekli zam geliyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Masraflarımız yüksek" diye konuştu.

"KAZANDIĞIMIZ PARA YA BENZİNE GİDİYOR YA SANAYİYE"

Taksici Sabri Balak şunları söyledi:

"Biz taksici esnafı olarak özellikle araç sigortalarından, muayene ücretlerinden, artan motorlu taşıt vergisi ücretlerinden çok şikayetçiyiz. 2 ay önce tam 13 bin liraya sigorta yaptırdık ve bunun üzerine yüzde 30 zam geldi şu anda. Yani bir sene sonra yaptırsak 20 bin liraları bulacak. Ayrıca muayene ücretleri de 1500 liraya ulaştı. Taksimetrelerimiz güncellendi, 10 saniyelik bir işleme 1200-1100 gibi paralar alınıyor. Bir mühür takma bir ayar yapma. Mazot her gün ortalama 1 lira artıyor 30 liralara dayandı artık. Bundan bir ay önce arabamızı yaptırdık, ufak tefek 2 parça işleme 15 bin lira paramız gitti. Ve onu 13 bin lira sigortadır, şudur budur. Yıllık giderimiz 50-60 bin liraya ulaştı. İşlerimiz iyi olmasına rağmen kazandığımız para ya benzinliğe gidiyor ya sanayiye gidiyor. Bir lastiğin teki geçen sene 600-700 liraydı şu anda 1600-1700 lira tek bir lastik, 4 tane almaya kalksan 7-8 bin lira gidiyor. Asgari ücrete gelen zamlarla birlikte sigorta BAĞ-KUR primleri 4 bin 300, 4 bin 400 liraya dayandı. Yani çok yüksek meblağlar bunlara da bir şeyler yapılmasını istiyoruz." 

"GİDERİMİZ HADDİNDEN FAZLA"

Taksici Serdar Yılmaz şunları söyledi:

"Araç sigortaları zaten 13 bin TL'yi buldu. Muayenesi bin 500 TL, taksimetrelerimizi ayarlattık. 780 lira cemiyet aldı, 300 lira da diğer taraftan mühürleme parası, 1000-1200 TL. Tamam kazanıyoruz ama giderimiz haddinden fazla. Sanayiye girdiğimiz zaman sanayide en ufak bir işte el emeği olarak bizden 400 lira, 500 lira para alınıyor. Küçücük bir işe 400- 500 lira para istiyorlar. Yani buna bir çözüm bulunması lazım. Tamam biz burada kazanıyoruz, kazanmıyoruz demiyoruz ama giderimiz haddinden fazla. Büyüklerimizin buna bir çözüm bulmaları lazım. Taksimetrelerimiz ayarlandı indi bindi 40 lira oldu. Zaten 40 liraydı yine 40 lira oldu yani biz 40 lira alıyorduk zaten. Vatandaş hiçbir şey söylemiyor indi bindi 40 lira hesabına vatandaş bir şey söylemiyor. Vatandaşta haklı bugün bir paket sigara 47 lira yani bugün bir döner yemeye kalksan 75- 80- 90 lira, bir köfte yemeye kalksan 90 lira yani aldığımız para boş." 

"KAZANCIMIZ 3-4 KATINA ÇIKMADI AMA MASRAFIMIZ 3'E, 4'E KATLANDI"

Pandemi sürecinden sonra taşıma sektörünün sorunlarının giderek büyüdüğünü vurgulayan taksici Nizamettin Dere, kazançlarına oranla masraflarının 3-4 katına çıktığını belirtti. Dere, şunları söyledi:

"Sektörümüzün eskiden olduğu gibi büyük sıkıntıları var. Taşıma sektörü yıllardır pek fazla bir gelir elde edemiyor. Yani masraflar çok yükseldi. Şimdi özellikle bu son pandemiden sonra, son 2-3 yıldır gerek biz taksici esnafları olarak gerekse bütün taşıma sektörü olarak masraflarımız çok öne çıktı. En son bir, bir buçuk yıl önce yaptırdığımız araç sigortalarını, aracın mecburi trafik sigortalarını şu an 3 katına, 4 katına yaptırmış oluyoruz. Bunlar bizim sektörümüzdeki fiyatlarımızı 3'e, 4'e katlamadı ama masraflarımızı 3'e, 4'e katladı. Yani şimdi en basiti bir bakıma gidiyorsunuz sadece yağ bakımı bile 1700-1800 lira para olmuş. 1700-1800 lira ödüyorsun. Daha yeni bize tarife yüklendi eski tarife ile geçen yıl ben 500-600 liraya arabamın yağını bakımını yaptırırken şu an 1700-1800 lira ödüyorum.

"ZAMLAR DURMUŞ OLSA TAMAM DİYECEĞİZ AMA BİZ ZAMLARIN ALTINDA KALDIK"

Bize şu an gelen tarife her şeye olduğu gibi vurmuş olsa, zamlar durmuş olsa tamam diyeceğiz ama halen gelen zamlar en fazla bizi 2 ay bilemedin 3 ay götürecek. 3 ayda bir tarife alamıyoruz biz. Bir ya da bir buçuk yılda ancak tarife alabiliyoruz. Şu an olduğu gibi biz bir buçuk yıl önce aldığımız tarife bizi 3 ay idare ediyor. 3 ay sonra bütün gelen zamların altında kaldık. 8-9 aydır biz bütün şeylerin altında kaldık. Yani ben geçen sene çalıştığım tarifede bir paket sigara kaç paraydı hesap edin. Şu an indi bindi tarifesi 40 lira yeni oldu. Şu anda bir paket sigara 40-50 lira. Bir paket sigara 47 lira burada ben ticari taksi esnafı olarak günlük benim burada bir masrafım var illaki. Yiyeceksin, içeceksin, çay içeceksin, bir bardak çay 5 liraya geliyor. Bir paket sigara 47 lira 2 ay idare etse indi bindi 40 lira şu an. Yalnız bir paket sigara 60 lira olduğu zaman bir su 5 lira yani şu an içeceğim bir su 5 lira, bir bardak çay 5 lira. Sen ev besliyorsun, çocukların var, eğitimleri var, masrafları var. Yani biz şu an bu tarifenin daha üstünde bir tarife istiyor değiliz şu an ama artık ülkenin ekonomik durumu pek iyi değil. Her şeye günden güne zam geliyor. Tabi en başta etkilenen esnaflardan biri de biz oluyoruz. Yani ne bileyim asgari ücret 2 katına çıktı ama ona da yetersiz çünkü sürekli zam geliyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Masraflarımız yüksek."

"GEÇEN SENE 4 BİN OLAN SİGORTA BU YIL 13 BİN LİRA"

Taksici Deniz Coşkun da şöyle konuştu:

"Sorunlarımız çok yüksek. Vergiler, sigortalar. Mesela geçen sene 4 bin liraya yaptığım sigorta şimdi 13 bin lira. Taksimetrelerimize de zam geldi ama küçük zam geldi. Zam gelse de bir şey ifade etmiyor zaten. İfade etmediği gibi 2-3 ay sonra yine verdikleri zam ele ayağa düşecek. Şimdi bir yemek yiyemiyoruz, bir yerde oturup bir çay içemiyoruz. Vergiler üç katına çıktı. Bizim taksimetrelere 10 kuruş zam geliyor. Gerçekten taksiciler olarak çok zor durumdayız. Bildiğiniz gibi değil. Şoförler Oda Başkanına sesleniyoruz, lütfen bizimle ilgilensin. Taksiciler çok zor durumda." 

Taksicilik sektörünün sorunlarının başında trafik sorunlarının geldiğini vurgulayan Bedri Balak ise, "Taksicilik sektörünün sorunlarının başında en başta trafik geliyor. Şu anda geçinebiliyorum. Ama geçen sene 5 bin liraya yaptırdığımız sigorta şimdi 12 bin lira olmuş, muayenede geçen sene 500-600 liraydı şu anda bin 500 TL. Zaten yakıt yine öyle, sanayiye gidiyoruz yine. Gelirlerimiz giderlerimizi karşılıyor çok şükür" dedi.

 

 

 

 

Kaynak: anka