UĞUR İSTANBULLU
(ARTVİN) - Rize İdare Mahkemesi, Artvin Cerattepe’de 2017'den beri madencilik faaliyet yürüten firmanın ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi. Karar sonrası Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Karhan ve yönetim kurulu üyeleri kararı ilgili kurumlara tebliğ etti. Artvin Valiliği önünde açıklama yapan Neşe Karahan, "Bu kararı verdikten sonra bugün itibarıyla yukarıdaki çalışmanın durması gerekiyor ve bir ay içerisinde de toparlanıp gitmeleri gerekiyor. Bu Artvin halkı için önemli bir karar" dedi.
Rize İdare Mahkemesi, Artvin Cerattepe’de 2017'den beri madencilik faaliyet yürüten firmanın “ihlali kaldıracak nitelikte ÇED olumlu kararının iptaline" karar verdi. Kararın ardından Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Karhan ve yönetim kurulu üyeleri kararı ilgili kurumlara tebliğ ederek Artvin Valiliği önünde basın açıklaması yaptı.
“Artvin’e, yaşamımıza, doğamıza, suyumuza, halkımıza sahip çıkacağız”
Karahan şunları söyledi:
“Dün kamuoyunda paylaştık biliyorsunuz Cerattepe davasını kazandık ve bugün de kurumlara ve Artvin Valiliği'ne hem mahkeme kararını ekleyerek üst yazısıyla bildireceğiz ve biraz sonra da Artvin Valiliği'ne teslim edeceğiz. Bu kararı verdikten sonra bugün itibarıyla yukarıdaki çalışmanın durması gerekiyor ve bir ay içerisinde de toparlanıp gitmeleri gerekiyor. Bu Artvin halkı için önemli bir karar. Otuz senedir yapmış olduğumuz mücadelenin sonucudur. Çünkü Artvin’in yaşamsal mücadelesidir. Bu Türkiye’de ki diğer davalara da dileriz örnek olsun.
“Bu şehir vahşete artık dayanamaz”
Artvin’de 525 maden ruhsatı var ve bunların ilk başında olanıdır Cerattepe mücadelesi. Cerratepe’yi iptal ettirdik dileriz diğer yerleri de sonlandıracağız. Bu şehir vahşete artık dayanamaz o yüzden bir an önce bunun uygulamaya konulmasını istiyoruz ve diğerleriyle de mücadelemiz devam ediyor. Kesinlikle halkımızda daha önceleri ruhsatlarını iptal ettirmiştik biliyorsunuz 2008'de, 2012'de yeniden ihale ettiler, kazandık. Artvin’de madencilik yapılamaz diye mahkeme ÇED'i iptal etti ama ne yazık ki bir genelgeyle tekrar başa sardılar. 2009/7 sayılı genelge ile hukuku alt üst ederek yeni bir ÇED alarak mahkeme heyetine sürdüler ve yeniden kazanılmış davaları altüst ederek yeniden izin verdiler. Biliyorsunuz 2016'da 7 tane şehrin güvenlik gücünü Artvin’e yığarak bir işgal ordusu gibi Artvin halkının direncini kırarak şirketi yukarı çıkardılar. Artvin halkı 245 gün Cerattepe'de nöbet tutmuştu. Buna rağmen şirket yukarı çıktı ve bu da onun sonucudur. Artvin halkı mücadelede zaman zaman sönümlenmiş gibi dursa da aslında hiçbir zaman mücadele kesintiye uğramadı. Şehrin içme sularına el koydular onun için dava açtık kazandık. Hemen 2017'den sonra 22 hektar alanı 249 hektara çıkardılar ona dava açtık, kazandık. Daha sonra turizm alanımızın yarısını daralttılar ona dava açtık, kazandık.
"Çekip gidecekler"
Hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik. Nefes almaktan vazgeçmiyorsak bundan da vazgeçemeyiz. Zaten şehrin üst tarafında her tarafında heyelanlar tetiklemeye başladı. Bu yüzden de mücadelemizi sürdürüyoruz. Vatandaşımız olumlu karşıladı. Yeniden canlanma yeni bir umut hani geçmişin yılgınlığımı ortadan kaldırdı, bununla birlikte bitmiş oldu. Artvin halkı tekrar, yeniden özgüvenle mücadelesine devam edecek. Maalesef çekip gidecekler, gerçekten de defolup gidecekler, yani Artvin özel bir coğrafyadır ve Türkiye’nin en kıymetli coğrafyalarından biridir. O yüzden Artvin’e yaşamımıza doğamıza suyumuza halkımıza sahip çıkacağız.”